Coolinářka: Hovězí steaky
Maso si před grilováním včas vyndejte z lednice, aby před pečením mělo pokojovou teplotu.
Steaky osušte papírovou utěrkou. Kvalitní maso není potřeba nikterak dochucovat, použijte klidně jen sůl a čerstvě nahrubo namletý barevný pepř, který důkladně vetřete do masa.
Gril rozpalte na vysokou teplotu. Steak položte na gril a pečte, dokud se sám nepustí roštu, maso nikdy neodtrhávejte. Podle toho, jak chcete mít maso propečené, zvolte dobu grilování. Přičemž úprava well done neboli zcela propečený steak se příliš nedoporučuje a má se za to, že maso spíše znehodnotí.
Základní pojmy úpravy steaků:
- RARE – krvavý, až téměř syrový
- MEDIUM RARE – méně krvavý
- MEDIUM – středně propečený, růžový
- MEDIUM WELL – tmavě růžový, téměř propečený
- WELL DONE – hnědý, zcela propečený
Po sejmutí steaků z grilu je nechte pár minut odpočívat, abyste brzkým nakrojením nepřišli o šťávu v mase. Ne však příliš dlouho, studený steak ztvrdne a příliš si na něm nepochutnáte.
Ke steakům servírujte BBQ omáčky, karamelizovanou cibulku, opečené brambory, zeleninový salát či čerstvé pečivo. Víno k hovězímu masu podávejte červené, hutné, například