Coolinářka: Jahodové hody
Cupcakes a jahodami
90 g másla, rozpuštěného a vychladlého
2 vejce, rozšlehaná
200 ml mléka
140 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
250 g prosáté hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
150 g nakrájených jahod
na krém:
1 krém Nuty
200 ml smetany ke šlehání
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do každého z dvanácti důlků formy na muffiny vložte papírový košíček.
V misce promíchejte máslo, vejce, mléko, cukr a vanilkový cukr. Do středně velké mísy prosijte mouku s kypřicím práškem, přidejte sodu a nakrájené jahody a promíchejte. Tekuté přísady přilijte do mísy s moukou a krátce zamíchejte.
Lžící rozdělte těsto do košíčků, vložte plech do trouby a pečte 15 až 20 minut, aby byly muffiny pevné a na povrchu zlatavé. Muffiny nechte zcela zchladnout na drátěné mřížce.
Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte smetanu ke šlehání dotuha. Pak do ní po lžících zašlehávejte krém Nuty. Hotový krém přendejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a ozdobte cupcakes podle své fantazie.
Pečená ovesná kaše s jahodami a kokosem
5 lžic ovesných vloček
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce nastrouhaného kokosu
4–5 jahod
2 lžíce plátků mandlí
cca 15 lžic mléka
máslo
Troubu rozehřejte na 190 stupňů.
V míse smíchejte ovesné vločky, kokos, hnědý cukr, na malé kousky nakrájené jahody a mandle. Přidejte mléko a vzniklou směs rozdělte do dvou máslem vymazaných jednoporcových zapékacích misek, aby dosahovala asi do dvou třetin jejich objemu. Navrch každé porce dejte ještě asi půl lžičky másla.
Kaši nechte péct 20 minut. Podávejte s čerstvými jahodami.
Pikantní jahodové čatní
- půl malé šalotky
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- cca 2 cm najemno nakrájeného čerstvého zázvoru
- chilli paprička v množství dle chuti
- 2–3 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce hnědého cukru
- snítka čerstvého rozmarýnu
- cca 5 větších jahod
V tlustostěnném menším hrnci krátce na oleji orestujte jemně krájenou šalotku. Až zesklovatí, přidejte nakrájenou chilli papričku a zázvor, krátce zarestujte a přidejte vinný ocet. Nezakryté vařte pár minut. Pak přidejte cukr, nasekaný rozmarýn a jahody. Jahody pustí šťávu, ve které se cukr zcela rozpustí.
Čatní nechte vychladnout a podávejte nejlépe k sýrům a červenému vínu.
Terinka z mascarpone s jahodami
- 500 g mascarpone
- červené dortové želé
- cca 300 g nakrájených jahod
- 3 lžíce moučkového cukru + 2 lžíce do želatiny
- cukrářské piškoty
- vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
- 250 ml smetany ke šlehání
Nejprve si dle návodu na obalu připravte 200 ml želatiny a nakrájejte jahody.
Formu na chlebíček vystelte potravinářskou fólií, na dno nalijte tenkou vrstvu želé a hned do něho nasypte nakrájené jahody a zalijte zbytkem želatiny. Dejte ztuhnout do lednice.
Mezitím si velmi krátce mixérem prošlehejte mascarpone s dvěma lžícemi moučkového cukru a vanilkou. V jiné míse vyšlehejte smetanu a tu pak ručně postupně vmíchejte do mascarpone. Vše by mělo mít stejnou teplotu, aby se směs nesrazila.
Tuto hmotu nalijte na ztuhlé želé a nakonec poklaďte cukrářskými piškoty. Vše nechte, nejlépe přes noc, ztuhnout, pak opatrně vyklopte a ihned podávejte.