Masopustní dobroty
Pečené vepřové koleno
1 vepřové koleno
1 střední cibule
2–3 stroužky česneku
250 ml černého piva
2 lžíce medu
1 lžíce grilovacího koření bez soli
sůl
pepř
slunečnicový olej
Nejprve si připravíme marinádu. V tlustostěnné pánvi nebo hrnci na troše oleje osmažte najemno nakrájenou cibulku. Až začne zlátnout, přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku a společně smažte necelou minutu. Nyní přisypte grilovací koření a ihned vše zalijte pivem. Do této směsi přidejte med, osolte ji a opepřete. Marinádu vařte asi 10 minut.
Troubu si předehřejte na 110 stupňů.
Mezitím si kůži na vepřovém kolenu nakrojte tak, aby řezy tvořily mřížku. Maso důkladně osolte a opepřete.
Připravte si litinový pekáč s pokličkou a dejte do něho vepřové koleno. To nyní přelijte marinádou a nechte ho péct 6 hodin (klidně přes noc).
Po této době by mělo být maso úplně měkké. Nyní sundejte pokličku, zvyšte teplotu pečení na 200 stupňů a koleno dopečte pod grilem tzv. na barvu – asi 30 minut, maso během tohoto dopékání přelévejte výpekem.
Hotové koleno servírujte přelité výpekem, s čerstvým chlebem, strouhaným křenem, hořčicí a kyselou okurkou.
Škvarková pomazánka
200 g škvarků
1 kyselá okurka
1 jarní cibulka
1 vejce
1 lžíce majonézy
1 lžička plnotučné hořčice
sůl
pepř
Rozemelte studené škvarky, místo mlýnku můžete klidně použít mixér s noži (tzv. kutr).
Vejce uvařte natvrdo, nechte ho zcela zchladnout a nakrájejte na drobné kostičky. Na drobno nakrájejte i jarní cibulku a kyselou okurku.
Nyní vše smíchejte s rozemletými škvarky, přidejte majonézu, hořčici a vše dle chuti dosolte a opepřete.
Pomazánku dejte do lednice vychladit a pak podávejte s čerstvým chlebem.
Škvarkové pagáče
300 g škvarků
500 g polohrubé mouky
150 g másla
2 vejce
1 kelímek kysané smetany
půl kostky droždí
2 lžičky soli
50 ml vlažného mléka
1 lžička cukru krupice
Do misky nalijte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí a zamíchejte s jednou lžičkou cukru krupice. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Na vál si nasypte polohrubou mouku. Do středu utvořte důlek a do něho postupně dejte jedno vejce, kysanou smetanu, kvásek, sůl a nakrájené změklé máslo.
Nyní vše ručně zpracujte v nelepivé těsto. To zakryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo asi na 60 minut.
Mezitím si namelte škvarky, vznikne pasta.
Vykynuté těsto rozválejte na placku, tu natřete tenkou vrstvou z poloviny množství namletých škvarků. Natřené těsto přeložte napůl a pak ještě napůl. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout 20 minut.
Po uplynutí této doby složené těsto znovu rozválejte, placku opět natřete druhou polovinou škvarků a pak těsto opět přeložte. Opět ho nechte 20 kynout.
Nakonec ho složené zase rozválejte na placku a z ní vykrajujte kolečka. Ta vyskládejte na plech (bez pečicího papíru) a nechte ještě 20 minut kynout.
Troubu předehřejte na 190 stupňů.
Každé kolečko pomašlujte druhým rozšlehaným vejcem a dejte péct dozlatova asi na 20 minut.
Masopustní koblihy
500 g hladké mouky
3 žloutky
tři čtvrtě kostky droždí
3 lžičky cukru
250 ml mléka
špetka soli
2 lžíce rumu
50 g povoleného másla
tuk na smažení (olej, sádlo, 100% tuk)
moučkový cukr
Rozdrobené droždí míchejte v misce s trochou cukru, dokud se nevytvoří kašička. Přilijte do ní asi 100 ml vlažného mléka a trochu mouky a nechte vzejít kvásek.
Máslo rozpusťte a nechte zchladnout, přidejte k němu žloutky, rum a špetku soli. Ruční metlou chvíli šlehejte.
Nyní do velké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte k ní aktivní kvásek, žloutky s máslem a rumem a zbytek vlažného mléka. Nyní těsto hněťte do té doby, kdy bude hladké a vláčné. Těsto můžete zadělat i v robotu hnětacím hákem.
Mísu s těstem nyní přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout cca 60 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Po vykynutí těsto vyklopte na hojně pomoučený vál a rozválejte ho asi na dvoucentimetrovou placku. Z ní vykrajujte kolečka. Na polovinu z nich dejte 1 lžičku marmelády a přiklopte druhým kolečkem. Okraje prsty důkladně přimáčkněte a ještě jednou pomocí vykrajovátka utvořte koblížku.
Nyní dejte rozpustit ve velkém hrnci tuk (můžete použít olej, sádlo nebo stoprocentní tuk). Správnou teplotu vyzkoušejte kouskem těsta; když se začne smažit, můžete dát smažit koblihy, měly by plavat na hladině. Ihned je přiklopte poklicí. Za chvilku koblihy obraťte a usmažte už nepřiklopené z druhé strany.
Zlaté koblížky vyndejte z tuku a položte je na papírovou utěrku.
Koblihy nechte vychladnout a podávejte je pocukrované moučkovým cukrem.