Vzkaz v lahvi
Představte si kamelota v naražené pepíkovské čepici, jak roku 1920 vykřikuje: Mááásaryk se stává podruhé prezidentem! Ááámeričanky získaly volební právo! Práááha žije všesokolským sletem! Nakonec vykřikne ještě: Áááálbín Hill zakládá vlastní likérku. Protože to byla událost. Mimořádná, s dosahem do dnešních dnů.
Tenhle Albín Hill se vyučil u židovského obchodníka v Opavě a do vlastního podnikání se pustil v Brušperku u Ostravy. Založil likérku, vedl vlastní restauraci. Prosperoval. Roku 1924 se mu narodil syn Radomil. Už brzy se ukázalo, že po otci zdědil neobyčejný dar: jedinečný likérnický talent. Jednou se stane nejuznávanějším likérníkem socialistického Československa. I přesto, že mu komunisté seberou podnik, se nevzdá. Přestěhuje se do Jindřichova Hradce, kde bude v národním podniku Fruta vyrábět šťávy, vína a ocet. Řadu výrobků inovuje. Spoustu jich sám vymyslí. Pokud narazíte v křížovce na otázku, kdo je autorem původní receptury na jindřichohradecký rum, do 11 čtverečků napište jméno Radomil Hill. A kdo dnes originální recept vlastní? Samozřejmě jeho rodina.
Už za svého života se stal legendou. Zůstává jí dodnes, protože se v roce 1990 stal prvním soukromým likérníkem v Československu, když vzniklo Hill´s Liquere v Jindřichově Hradci. Příběh mohl pokračovat. Přes dceru Ilonu, přes jejího syna Tomáše Hilla, který představuje už čtvrtou generaci likérnické rodiny. Těch legend je tady ale víc, a jedna je obzvlášť krásná: to když Hillovým přinesl dr. Fürbach dopis, ve kterém slavná pěvkyně Ema Destinnová píše: „…měla bych též ráda nějaký černý likér, který by se mohl případně jmenovat Strážská Černá Paní, zajisté titul jako za času, kdy jsme ořechovce z Daliborky říkali Daliborova krev, taky název ne úplně k zahození.“ Hillovi ho vytvořili. Říkají mu splněné přání Emmy Destinnové.
Po sametové revoluci začínali od nuly. „Jen s žádanými pěti výrobky – rumem, vodkou, zelenou, kávovým likérem a kokosovou vodkou,“ vzpomíná Tomáš Hill. Ale něco je hnalo: odhodlání navázat na rodinnou tradici, ukázat světu, co všechno se skrývá v síle jednoho příjmení. Vložit vzkaz do každé lahve. Přicházely šance – a oni jich dokázali využít. Klíčové bylo například setkání s inženýrem Boháčem z restaurace Besídka ve Slavonicích, pro kterého umíchali první absinth. Radomil Hill se mohl vrátit do minulosti – za války vyráběl Hill´s Absinth s obsahem alkoholu 72 %, který se úspěšně prodával na lístky. Využil rodinného bohatství, připravil vzorek… a úspěch byl obrovský.
U jednoho to neskončilo. Vlastně ani u dvou, u tří… Hill´s Liquere bodují v soutěžích. Odborný a prestižní časopis Class ocenil roku 2001 70% Hill’s absinth čtyřmi hvězdičkami. Od roku 2008 se jejich výrobky čtyřikrát umístily na prvních dvou příčkách v soutěži Chutná hezky jihočesky, likér Strážská Černá Paní se stal v roce 2013 Regionální potravinou. Jsou prostě dobří. Lidé si jejich výrobky oblíbili pro osobitou chuť a kvalitu, a tak je Hillovi dodávají nejen do obchodů. Významným zákazníkem je také například jihlavský magistrát. Kastelán Hrádku u Nechanic slaví úspěchy v době adventu s jejich zámeckým punčem už celá desetiletí. Skvělá spolupráce je také s klášterem Kladruby u Stříbra.
Může za to jediné. Neopakovatelný recept, kterým se Hillovi řídí už čtyři generace: Využívat tradičních receptur a technologií, přimíchat lásku a pokoru a nikdy nepustit z hlavy odkaz předků, pro které byly lihoviny a spokojení zákazníci celý jejich život. Rádi vás nechají ochutnat. Sídlí v Jindřichově Hradci pod zámkem, každý tu může otevřít lahvičku, kde odpočívá kus jedné velké rodinné historie. Svou cestu za zážitkem můžete začít na stránkách www.hillsliquere.cz.
... ČLÁNEK NAJDETE I V BŘEZNOVÉM ČÍSLE JIHOČESKÉHO ČASOPISU BARBAR! V TRAFIKÁCH V PRODEJI ZA 49 KČ.
Předplatné můžete pořídit zde.