Bohemka s vůní cizokrajných kuchyní
„No občas nám to někdo vyčte. Naposledy Lukáš Hejlík. Že se jmenujeme Bohemia, ale česká jídla tu moc nemáme,“ říká provozovatel restaurace Radim Beránek. Ten název je tu od začátku, kdy se krátce po revoluci v budějovické Plachého ulici objevil hotel s restaurací. Současný koncept ale rozjeli teprve nedávno.
Stojí za ním především umění kuchaře Radka Otípky. Cestoval, učil se, a to, co si přivezl do Budějovic, je k nezaplacení. Vařil na ostrově Gran Canaria, vládl kuchyni v Norsku, pět let strávil jako kuchař na plošinách v Severním moři. Teď je doma v Bohemce.
„Cestujeme pořád a přinášíme do zdejší kuchyně nové podněty. Mám rád asijské nebo jihoamerické recepty, prvky z nich promítáme do našeho jídelníčku. Snažím se tu o autorskou kuchyni – nová jídla z toho, co jsem se naučil a můžu nabídnout,“ zmiňuje Radek Otípka.
Každý měsíc obměňuje jídelní lístek. Každý měsíc tu lidé mohou ochutnávat něco jiného, nového a často úplně původního. Objednat si mohou také degustační menu. Zážitková gastronomie – to je trend, kterým se Bohemia vydala a na který lidé slyší. Sympatický je i výběr surovin: jde totiž také o to, aby do zdejší kuchyně cestovaly co nejkratší vzdálenost. A protože je restaurace v Budějovicích, musí mít budějovické pivo. Budvar a Beeranek.
Beeranek je produkt Radima Beránka, pivo vaří v České ulici. V gastronomii podniká dlouhé roky, provozoval Bílou labuť na náměstí, klub K2, založil legendární Singer pub. „To bývala konírna a sklepy s uhlím, která patřila pod hostinec na náměstí. Tak trochu jsme barem a ubytováním oživili tradici,“ vzpomíná Radim Beránek. Před čtyřmi lety začal vařit vlastní pivo a to teď nabízí hostům v restauraci Bohemia.
Přestože jeho gastronomické stopy jsou v krajském městě na každém kroku, zůstává skromný. Na webu Tripadvisor.cz má Bohemia hodnocení čtyři a půl z pěti, tedy 90 %. Radim Beránek nad tím však mávne rukou. „Vím o tom, ale pro nás není důležité, že nás lidé chválí na webech a dávají hvězdičky. Snažíme se dělat dobrou kuchyni pro lidi, kteří tady právě teď sedí, tak je to vždycky,“ říká.
Zastavte se v Plachého ulici, do jara v teple restaurace a pak na dvorku, jehož stěny příjemně probarvují listy přísavníku. Bohemka je útulná za každého počasí.
Více na webu bohemia.restaurant.