O ekologickém zemědělství na jihu Čech
Zatímco označení ekologické zemědělství či známka BIO je pro mnohé zárukou nezávadnosti a kvality potravin, v jiných probouzí pocity nedůvěry. „S nedůvěrou zákazníků se někdy také samozřejmě setkáváme, ale naší výhodou je, že zákazníci se sami mohou přesvědčit, že zvířata jsou chovaná ve vhodných podmínkách a krmené tím nejlepším,“ popisuje Pavel Svoboda.
Specializuje se na chov skotu bez tržní produkce mléka a výrobu sena a senáže. ,,Řekl bych, že tak šedesát procent důvěry zákazníků si získáme díky osobní známosti a ze čtyřiceti procent se zákazníci řídí podle označení BIO,“ popisuje chovatel.
Spolu s veterináři už vědí, co ekologický chov vyžaduje, a plně spolupracují hlavně v oblasti volby léků, které zvířatům aplikují v případě potřeby. Firma AGRO SVOBODA ekologicky hospodaří již pět let. Důvodem k tomuto rozhodnutí bylo přesvědčení, že je v péči o zvířata nutné se maximálně přizpůsobit jejich přirozenému chování a nezapomínat při tom na životní prostředí.
„Lidé se často diví, že máme ekologické farmy, a přitom na jejich obhospodařování používáme velké zemědělské stroje. Ale o tom to není. Není důležité, čím sečete louky, ale spíše to, s čím přijdou pastviny a louky do kontaktu během vegetace,“ vysvětluje Pavel Svoboda.
Firma AGRO SVOBODA v současnosti hospodaří na pěti farmách na úplném jihu Čech: farma Horšov, Skoronice, Rybník, Dolní Dvořiště a Trojany. Na každé farmě chová okolo 100 až 150 kusů dobytka. V současnosti Pavel Svoboda prodává velké množství své produkce do Čech a do budoucna by tento podíl chtěl stále zvyšovat.
„Ačkoliv je situace na trhu složitá, zdá se, že se zlepšuje a stabilizuje. Zákazníci v obchodech začínají být ostražitější k tomu, co kupují, a není pro ně důležitá výhradně cena. Na pultech našich obchodů se už běžně objevuje kvalitní hovězí maso české produkce.“
Svobodovi nabízejí také čerstvé Bio hovězí maso Z FARMY ve vakuových baleních, které je distribuováno po 5 až 10 kg zákazníkům v blízkém regionu.
Od Svobodových můžete ochutnat maso různých plemen skotu. Maso každého druhu chutná jinak. V čem se liší?
Limousine
Maso plemene Limousine je velice čisté a maximálně libové. Při zachování křehkosti, jemnosti a šťavnatosti vykazuje vynikající kvalitu, zvlášť v kategorii „mladé hovězí“.
Aberdeen Angus
Maso plemene Aberdeen Angus patří mezi nejchutnější steaková masa. Jedná se o vysoce kvalitní maso se specifickou chutí, které je ideální ke kulinářskému zpracování. Při dobrém způsobu výživy zvířete maso dosahuje vysokého stupně mramorování, navíc se vyznačuje křehkostí, jemností a šťavnatostí.
Masná Simentál
Maso z plemene Simentál má velmi dobrou kvalitu. Obsahuje maximálně 12 % tuku.
Charolais
Zralé a dobře odleželé vyniká křehkostí a jemností. V ústech je úžasně hebké a dokonale strukturované, díky nízkému podílu nitrosvalového tuku také výjimečně dobře stravitelné.
... CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE V ZÁŘIJOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR!
Na stáncích v prodeji za 49 Kč!
Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!
Předplatné je možné pořídit ZDE - 10 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 390 Kč!