Rodokmeny od mojedejiny.cz

Američané objevují czech lager

Chystá Budvar produkt, který osloví pivaře v zimních měsících? Jak změnil trh rusko-ukrajinský konflikt a je teď vůbec pro koho čepovat, když zdražilo všechno včetně piva? „Významný je pro nás německý trh, je dobré ho sledovat a vyvozovat, co jeho změny znamenají pro nás. Tamní trh za 20 let ztratil 20 milionů hektolitrů. To je obrovské číslo, větší než celý náš trh,“ říká ředitel národního podniku Budějovický Budvar Petr Dvořák.
Jan Štifter, Foto: Richard Nowak
18. Květen 2023 - 08:02

Na podzim jsme spolu hovořili o obavách hostinských. Někteří plánovali zavřít na zimu, protože pro ně nebylo ekonomické vytápět prostory. Jak tohle dopadlo? Mají hospody do jara zavřeno?

Z dat, se kterými pracujeme, toto nemůžu zatím potvrdit, ale v našich datech se takové trendy potvrdí až se zpožděním. Obecně podle tržních dat rostou tržby restaurací a hospod v Praze a velkých městech, a to především díky zdražení. Na malých městech a vesnicích celkové tržby klesají, a to i přes zdražení. Hrubá marže pak díky raketově rostoucím nákladům klesá prakticky všem. To není pro restaurace dlouhodobě udržitelná situace a lze očekávat celou řadu změn a posunů. Novým trendem bude určitě navýšení sezonnosti gastrobyznysu. Bydlím v Českém Krumlově a tam už spousta restaurací na zimu zavírá, podniky otevírají na jaře a počítají s hosty jen na pár měsíců. Musí si tak vydělat na celý rok. Je pravděpodobné, že takových podniků bude přibývat napříč republikou. U piva to tak ještě více navýší sezonní křivku. Pití piva například v červenci je již dnes přibližně dvojnásobné oproti únoru.

S jak velkým časovým zpožděním v datech pracujete?

Časový skluz je minimální, pivo prodáváme sami do hospod a tím měříme prodeje. Na exportu to funguje trochu jinak, protože tam mezi nás a zákazníka vstupují ještě importéři. Ale většinu obchodu v České republice realizujeme napřímo. Data zkresluje sezonnost, počasí, to, jestli zákazník jeden měsíc neodebere, ale to ještě neznamená, že zavřel, možná si jen nabral moc nebo odjel na dovolenou. Z jednoho týdne nebo měsíce nemůžeme vyvozovat závěry pro celé období.

Lze porovnávat například prosinec 2021 a 2022?

Z toho moc nevyčteme, protože v prosinci 2021 diktoval podmínky covid. Veškeré sudové pivo v loňském roce vyrostlo o desítky procent, protože rok 2021 provázely vlny lockdownů. Kdybychom chtěli srovnávat, musíme s rokem 2019, a oproti tomu roku byl prodej loňský rok o trochu nižší.

Mají teď hostinští na vás nějaké speciální požadavky?

Debaty jsou o cenách piva, a tak, jak hospodští vidí zdražování všech vstupů, chápou, že se zdražují vstupy i pivovaru. A pivo pořád zdražovalo skoro nejméně, nárůst cen se pohybuje výrazně pod obecnou inflací. Zdražení je okolo deseti procent.

Jak se zvedají ceny surovin?

Slad šel nahoru o desítky procent. U chmele jsou dlouhodobé smlouvy, tam se zatím nic nezměnilo. A pak jsou energie – šok jsme prožili loni, letos zůstávají ceny na podobné úrovni, možná se letos sníží o nějaké drobné. Zásadní položkou je také růst cen obalových materiálů, jako jsou lahve, plechovky, kartonáž, o desítky procent. (...)

... CELÝ ROZHOVOR NAJDETE V JARNÍM VYDÁNÍ ČASOPISU BARBAR

 

Předplatné můžete zakoupit na send.cz