Rodokmeny od mojedejiny.cz

Chci co nejvíce zlepšit kvalitu vína

České vinařství má dlouholetou tradici a stále se posouvá kupředu. To potvrzuje i 26letý vinař Vít Sedláček z vinařství POD Nechory, který se inspiruje a učí ve vinařských regionech v zahraničí a současně se obklopuje zkušenými českými vinaři. Svou cestu k vínu a své plány popsal v rozhovoru.
06. Červen 2023 - 10:58

Jak jste se k vinařství dostal?

Vyrůstal jsem v rodinném vinařství, takže jsem měl k vínu blízko od dětství a víno jsem začal ochutnávat již v pěti letech, samozřejmě tajně. Paradoxně mě ale právě práce na vinici odrazovala od toho, abych někdy chtěl v tomto oboru pracovat. Svou cestu k vínu jsem si musel teprve najít.

Kde jste získal zkušenosti?

Uvědomuji si, že zkušenosti člověk sbírá celý svůj život, takže se budu ještě hodně věcí učit. Nicméně základy jsem obdržel od svého otce, který se vinařství věnuje. Větší vhled jsem získal později v zahraničí, kdy jsem trávil čas například v Austrálii, na Novém Zélandu, ve Francii i v Rakousku.Také jsem navštívil mnoho vinařských regionů po celém světě, jako je například Napa Valley, Bordeaux či Štýrsko. Samozřejmě jsem se učil i od významných českých vinařů a také na Mendelově univerzitě, kde jsem studoval obor vinohradnictví a vinařství.

Kterým směrem se chcete ubírat?

Mým cílem je co nejvíce zlepšit kvalitu vína a vyzdvihnout to, co je pro dané místo typické. Chci zdůraznit vína z dobrých tratí, jako jsou třeba Ryzlink rýnský a Rulandské šedé z tratě Kukvička, případně typicky kořeněný Veltlín z 40 let staré vinice z tratě Podkovné. Tyto tratě se nacházejí ve svahu, směřují na jihozápad, půda je zde velmi výhřevná, díky čemuž jsou zdejší vína výjimečná.

Preferujete konkrétní odrůdy?

Osobně mám rád pinotové odrůdy, jako jsounapříklad Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay nebo Pinot Noir. Současně ovšem respektuji odrůdy, které jsou typické pro konkrétní oblast. Jste mladý vinař.

Chodíte si pro rady ke zkušenějším vinařům?

Neustále se obklopuji zkušenými vinaři a jsem s nimi v pravidelném kontaktu. Současně stále hledám informace v knihách a ověřených zdrojích a pravidelně se vzdělávám.

Na co kladete u své produkce největší důraz?

Ve vínech hodně dbám na typickou odrůdovost a také na čistou a svěží aromatiku. Snažím se, aby se ve víně projevila samotná odrůda a trať. Také kladu důraz na jednoduchost, protože se řídím pravidlem, že méně je více.

Snažíte se skloubit tradici s moderními postupy?

Naši předci toho věděli mnoho o vinicích a půdě, ale řada věcí se posunula kupředu. Především technologie ve zpracování a výrobě vína, která se nedá srovnávat s dřívějšími postupy. Snažím se proto respektovat tradiční odrůdy na konkrétních tratích a současně využívat moderní technologie.

Jaká je vaše filozofie při výrobě vína?

Zastávám názor, že čím více práce se udělá ve vinici, tím lépe se víno dělá samo ve sklepě. Většinu hroznů sklízíme mechanizovaně pomocí sklízecího kombajnu. Snažím se sklidit hrozny brzy ráno, kdy jsou ještě studené, a doručit je co nejrychleji ke zpracování, aby nedocházelo ke ztrátě aromatických látek.Po vylisování probíhá fermentace a poté se vína školí na jemných kalech, případně se pomalu čistí pomocí bentonitu. Díky nové technologii cross-flow filtru stačí pouhá jediná filtrace a víno je naprosto čiré.

Jaké jsou vinice POD Nechory?

V současnosti obhospodařujeme 40 hektarů vinic v integrovaném režimu v katastru obce Prušánky a Josefov. Vinice leží ve čtyřech viničních tratích, konkrétně se jedná o tratě Podkovné, Kukvička, Úlehle a Nechory. Pro tyto tratě jsou typická vína Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Máme zde ovšem také nové odrůdy, jako je například Pálava.

Jaký byl letošní sběr?

Hrozny se podařilo posbírat v dobré kondici a především ve vyvážených hodnotách a s dobrou kyselinou, která udrží vína déle dobře pitelná. V ročníku 2022 byla vína více aromaticky komplexní a plná. Těšit se můžete na řadu „RESERVA“, která pochází z redukované sklizně, kdy vše bylo sbíráno ručně a fermentace a zrání probíhaly v těch nejkvalitnějších francouzských sudech. Nicméně tato vína budou na trhu přibližně v roce 2024.

Na co dalšího se můžeme těšit?

Určitě na ročník vín 2022, který bude přímý a velmi zábavný. Také se můžete těšit na tradiční sekt, vyrobený metodou druhotného kvašení v láhvi. Ten ovšem bude připraven k prodeji nejdříve v roce 2025. Také připravujeme dvě červená vína, ovocný lehce pitelný Dornfelder a plnější Pinot Noir. Osobně se nejvíce těším na Riesling z tratě Kukvička, který momentálně zraje z 50 % na čtyřech různých velkých sudech. Pokud si chcete vychutnat některé ze zmíněných vín, která jsou typická pro dané viniční trati, můžete navštívit vinotéku POD Nechory v Českých Budějovicích, případně si víno objednat z jejich e-shopu. Těšte se na originální vína přímo od vinaře Víta Sedláčka.