Rodokmeny od mojedejiny.cz

Dva pivovary, jedno pivo. Budvar představil Na Pool 

Co se stane, když se sejdou sládkové Petr Košin z českého národního pivovaru Budějovický Budvar a Lukáš Tomsa z řemeslného pivovaru Dva kohouti z Ambiente? Spojí se pitelnost klasického českého ležáku se sílou piv typu IPA. Výsledkem této spolupráce je limitovaná edice piva NA POOL, kterou si lidé mohou vychutnávat po celé léto na čepu i v plechovkách.
PR
08. Červenec 2024 - 15:36

Budějovický Budvar představuje letní novinku NA POOL. Jedná se o pivo typu IPL, spojuje tedy klasický ležák s pivy typu IPA. Co můžeme čekat od výsledného IPL?
Petr Košin: Od stylu IPA se pivo inspirovalo hořkostí a vůní po surovém chmelu. Část chmele se přidávala zastudena, proto má pivo citrusové vůně. Stejně jako ostatní naše piva bylo i NA POOL vykvašené budvarskými kvasinkami.

Jak vlastně vznikla idea spojit dva takto odlišné styly?
Lukáš Tomsa: Ze zkušenosti víme, že propojení pitelnosti ležáku a aroma výrazných chmelů funguje skvěle. A u lehkého piva, jako je NA POOL, chmel dodává aroma i do těla jeho chutí. Aroma českých chmelů se tam skvěle hodí, není tak výrazné a přitom krásně voní.

NA POOL spojuje i další dva zdánlivé protiklady: malý pivovar Dva kohouti s tradičním velkým pivovarem, kterým je Budějovický Budvar. Jak vaše spolupráce probíhala? V čem jsou vaše pivovary odlišné a v čem jsou si naopak podobné?
Lukáš: Když mě Petr oslovil s nápadem uvařit společnou várku, byl jsem nadšený. Budvar mám rád, pivovar i lidi, kteří v něm pracují. Vlastně jsme si jen řekli, co chceme pít my, a na tom postavili nové pivo. S Petrem se pracuje skvěle. V Kohoutech spojuje pivovar s výčepem a máme kontrolu nad celým procesem až k hostovi do sklenice a vše děláme ručně. V Budvaru je výroba zautomatizovaná, ale mě velké pivovary technologicky fascinují.
Petr: Naše pivovary se liší velikostí, ale přístupem k vaření piva jsme si podobní. Shodujeme se v přemýšlení o chuti a pitelnosti piva. Řemeslnost pivovaru není dána velikostí nádob, ale lidmi, kteří se do receptur a péče o výrobu promítají. Podobné máme i varny, které umožňují šetrný var bez zvýšeného tlaku a většího připalování.

Kde se idea spojení Budvaru s malým pivovarem vzala?
Lukáš: Nápad přišel z Budvaru. Pro mě byla možnost projít si proces ve velkém pivovaru výbornou zkušeností. Zároveň mě těší, že se povedlo naplnit naše cíle. A jsem zvědavý, jak bude NA POOL chutnat lidem.

Petr: S minipivovary spolupracujeme už pár let. Jako národní pivovar se snažíme o rozvoj pivovarnictví v Česku a k němu minipivovary bezesporu patří. Mohou si dovolit více experimentovat, vymýšlet nové receptury. Nesoupeříme s nimi, ale učíme se od nich. Spoustu zkušeností si odnášíme nejen z výroby, kde máme možnost vyzkoušet si nový styl, ale i z péče o pivo, kterou mají ve Dvou kohoutech dotaženou do posledního detailu. A taky máme spoustu zážitků z testování receptu a diskuse nad pivem.

Tudíž podle vás si velké pivovary jako Budějovický Budvar a minipivovary jako Dva kohouti nekonkurují?

Lukáš: Jsme maličkatí, konkurovat si nemůžeme. Pro mě je to příjemné doplnění, dám si rád Budvar, dám si rád naše pivo a rád zkouším i jiná. Vždy se najde něco, co člověk neměl; rozmanitost našeho oboru je krásná.

Petr: Jsme kamarádi, kteří mají společný zájem – radost z dobrého piva.

Čím NA POOL obohacuje repertoár vašich pivovarů? Proč je to to pravé pití na léto?
Lukáš: Pro mě je to hlavně pitelností. Alkohol je nižší, pivo je lehčí, přesto plné. Vůně chmele přímo vybízí k napití a doplňuje poměrně komplexní chuť tohoto piva. Prostě lehké a osvěžující, přitom plné chutí a vůní.

Petr: Limitku NA POOL si budou moci lidé vychutnávat v průběhu letních měsíců, a to až do vyprodání všech zásob. Najdete ji na čepu ve vybraných podnicích a zakoupíte ji také v plechovkách ve většině hlavních obchodních řetězců v Česku.