Rodokmeny od mojedejiny.cz

Farma Hodina: maso z Jeznice u Hluboké

Provozuje výrobní firmu, šéfuje elektro velkoobchodu a patří mu reklamní agentura. I přesto se rozhodl pustit do dalšího velkého projektu, který se pro něj nakonec stal jeho největším relaxem i vášní. Na začátku příběhu stála úcta k předkům, dnes buduje budoucnost pro své děti. Pavel Hodina je majitelem Farmy Hodina v jihočeské Jeznici nedaleko Hluboké nad Vltavou.
Lenka Štifterová
24. Listopad 2022 - 00:35

Vždycky se tam farmařilo. A vždycky, nebo kam až paměť sahá, tu sídlila jedna rodina. Pavel Hodina spojil tradici s podnikáním a dal odkazu předků nový rozměr. Produkuje výrobky z jehněčího masa. Jehněčí paštiku, jehněčí klobásy, to jsou výrobky, na které je nejvíc pyšný. Pomalu se začíná vracet i k chovu hovězího masa, od něhož na čas upustil, ale lidé si o něj stále říkají. Kde je masová poptávka, tam je i maso.

Farma Hodina má zvuk po celé zemi. Stala se partnerem řady pražských řezníků, lahůdkou, pro kterou si přijíždějí zákazníci z okolních krajů. Jihočeši zatím trochu váhají – snad trochu odvykli jehněčímu v jídelníčku. A tak zdejší, opravdu jihočeské maso putuje třeba do Belgie, Holandska nebo Turecka. Díky vlastní dopravě jsou schopni zásobovat po celé Evropě.

„Máme celkem 150 kusů ovcí a 30 kusů dobytka. Jak na jehněčí, tak na hovězí budeme mít shromažďovací střediska. To znamená, že spolupracujeme i s ostatními farmáři, od kterých dobytek nebo ovce vykupujeme a díky tomu je můžeme dodávat kvartálně zákazníkům, což bychom s vlastní produkcí nestíhali,“ zmiňuje Pavel Hodina. 

Pavel Hodina je nejen majitelem farmy, ale také otcem čtyřleté dcery a ročního syna. Děti pro něj v pracovním životě představují motivaci a hnací motor. „Chtěl bych jim zanechat jak nemovitost, tak fungující farmu. Zároveň je to ale něco, co je povede k práci,“ uvažuje Pavel Hodina. A už teď ví, jak svůj projekt posune. Plánuje ubytování pro turisty a také rekonstrukci stodoly, takže v Jeznici vznikne skvělý prostor pro různé oslavy, večírky nebo svatby. A co budou mít hosté na talíři? Zcela určitě maso ze zdejšího chovu – maso, které sem neputovalo přes půl světa, maso s příběhem. Maso, za které svým jménem ručí Pavel Hodina.