Karamelové snění Ireny a Vaška
Na začátku neměli velké ambice. Václav pracoval jako vedoucí výroby v papírnách, tovární režim ho sice drtil, ale neměl touhu podnikat. Irena trávila celé dny v kanceláři, od židle na kolečkách a počítače utíkala relaxovat na jógu. Vlastně úplně normální život, jaký žijí statisíce dalších. Kdyby k nim už tehdy intenzivně nedoléhala vůně karamelu.
Jako první podlehla Irena. Začala ho studovat, připravovat, zkoušela nové recepty, příchutě a přísady. A Václavovi to chutnalo. „Naše generace vyrostla na karamelu. Jako bych se vrátil do dětství,“ vzpomíná Václav Kalkuš. Pak ochutnávali další lidé, rodina, přátelé. A ta jedna věta byla stále hlasitější, až několikrát oběhla celou zeměkouli a Kalkušovi ji slyšeli ze všech světových stran: Proč to neprodáváte?
Podnikat začali v roce 2013. Neuměli to, učili se za běhu. Zkoušeli komunikovat s lidmi, správně telefonovat – oba jsou introverti, kteří měli dobrý nápad, ale nechtěli si brousit lokty, aby někoho nezranili. Spíše stát se lžičkou a nabízet k ochutnání. Přesvědčovat kvalitou.
„Neměli jsme žádné peníze na marketing, a tak jsme o sobě začali dávat vědět pomocí soutěží. Nakonec se ukázalo, že výhry a ceny byly pro nás nejlepší reklama,“ zmiňuje Irena a ukazuje na polici, kde mají vyskládané všechny diplomy a certifikáty. Rozjezdy roku 2014, Chutná hezky jihočesky, Šumava – regionální produkt, plakety z řady míst, kam přijeli, viděli a zvítězili. Označení Regionální potravina mohou používat pro tři výrobky: Originální karamel, pampeliškový a Evin mls, což je sušené ovoce v karamelu, a zachutnalo jejich dceři Evě.
HRNEČKU, VAŘ
Bylo to jako v pohádce o hrnečku, který nepřestával vařit – i Václav s Irenou zapomněli heslo, a tak se karamel z jejich výrobny hrnul do všech koutů republiky. Na farmářské trhy, kam většinou přijíždějí osobně, nebo do kamenných obchodů, těch je dnes v mapě kolem padesáti. Z podnikání, kterému se chtěli věnovat jen okrajově, se brzy stala práce na plný úvazek. Vlastně dvojnásobný, trojnásobný, protože s karamelem vstávají i usínají, prožívají s ním víkendy na trzích nebo festivalech, a ten hrnek pořád vaří, víc než před rokem, víc než před dvěma lety.
Protože jsou doma v Krumlově, nazvali své produkty Českokrumlovský karamel od Vaška. Ale pak jim někdo poradil, aby používali národní název: Český karamel. S ním teď dobývají svět. Tři místnosti v Krumlově jim pomalu přestávají stačit, a v hlavě Kalkušových se rodí nový sen, ještě sladší, ale musí zrát. Oba tuší, že jednou uzraje: touží po statku, kde by mohli bydlet a vyrábět, ubytovávat hosty, provozovat kavárnu, udělat z karamelu zážitek. Sladký život, dolce vita.
Chtějí, aby všechno procházelo jejich rukama. Aby každá lahev tekutého karamelu byla stále produktem od Vaška a Ireny. I když porostou, český karamel nebude továrnou, ale nad hrncem bude stále stát s vařečkou jedna rodina, aby ohlídala, že produkt zůstane bez chemie a konzervantů, aby si podržel příjemnou vůni a chuť, aby do něj přidávali další plody a rostliny, jako je kaštan, šalvěj nebo levandule, a s napětím očekávali, jak to bude chutnat právě teď, co nového se pod jejich rukama zrodilo, jaký nový karamelový charakter objevili. Mají nápady a provází je štěstí. Svůj karamel dnes například dodávají už do pěti lihovarů.
„Největším oceněním je člověk, který přijde ke stánku, ochutná a nakoupí. Nebo babička, která zavolá a ptá se, kde může náš karamel sehnat, že ho potřebuje pro kamarádku jako dárek,“ doplňuje Václav Kalkuš. A odkazuje na webové stránky www.ceskykaramel.cz, je tam seznam míst, kde jsou k mání jejich výrobky a také recepty. Píše je Irena a za všechny ručí. Nápadů má spoustu: doporučuje mimo jiné salát doslazený karamelem nebo bylinkové nápoje. „První jídlo, které jsem kdysi vylepšila karamelem, byla halva. Byla skvělá, a tak můžu doporučit tento recept,“ napsala na webu. Jaký je? Vyzkoušejte ho sami a pak jim napište. Budou mít radost.