Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

O vegetariánství

Lidé se stávají vegetariány z mnoha důvodů. Nejčastěji jsou to příčiny zdravotní, ale také morální, tedy nesouhlas s utrpením zvířat a velkou zátěží na životní prostředí, způsobenou velkochovem dobytka.
www.jidelnaspirala.cz
20. Říjen 2016 - 11:27

PROSPĚŠNÉ ÚČINKY VEGETARIÁNSKÉ STRAVY

O zdravotních účincích vegetariánské stravy se dnes vedou odborné diskuse v mnoha zemích světa. Asi nejvýznamnější skupina odborníků, která se zodpovědně vyjádřila k vlivu vegetariánské stravy, je Americká dietetická asociace. Potvrzuje, že vegetariánská strava je zdravá a poskytuje tělu dostatek všech potřebných látek, a to v průběhu celého života, v dětství, dospělosti, pokročilejším věku, i u žen v průběhu těhotenství.

PRODLOUŽENÍ ŽIVOTA

Nevegetariáni mají v porovnání s vegetariány o 33 % vyšší úmrtnost ze všech příčin, a dokonce o 40 % vyšší úmrtnost na všechny nemoci včetně koronární nemoci srdeční.

MÉNĚ CIVILIZAČNÍCH NEMOCÍ

Cholesterol nacházející se pouze v živočišných potravinách (včetně kuřecího a rybího masa) je hlavním faktorem vzniku arterosklerózy. Také má vliv na výskyt vysokého krevního tlaku, ischemické choroby srdeční a cévní mozkové příhody. Přítomností masa a nedostatkem ovoce a zeleniny ve stravě se také zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Účinek vegetariánské stravy při těchto onemocněních je tak výrazný, že řada lékařských pracovišť ve světě přímo doporučuje vegetariánskou stravu u jmenovaných chorob jako léčebný prostředek, a to s velmi dobrými výsledky. Vegetariáni mají také výrazně nižší výskyt některých typů nádorových onemocnění. Jedná se zejména o rakovinu tlustého střeva a konečníku, zajímavý je také nižší výskyt rakoviny prsu u žen vegetariánek. Ukázalo se, že u nevegetariánů se mnohem častěji vyskytuje onemocnění ledvin. Riziko obezity, která zvyšuje riziko jak rakoviny, tak srdečního onemocnění, je u nevegetariánů 2–2,5krát vyšší než u vegetariánů.

MÉNĚ INFEKČNÍCH ONEMOCNĚNÍ

Miliony lidí každý rok onemocní na celém světě infekcemi, které jsou důsledkem používání živočišných potravin. Baktérie salmonelly kontaminuje 60–100 % drůbežího masa. Trichinellou se ročně nakazí na celém světě asi milion lidí. Odborníci Světové zdravotnické organizace uvádějí, že není uskutečnitelné produkovat maso, které by nebylo zdrojem těchto problémů. Vedle tabáku a alkoholu je maso nejčastější příčinou nemocí a invalidity v průmyslově rozvinutých zemích.

SNÁZE LZE VYHOVĚT ZDRAVOTNÍM DOPORUČENÍM

Vegetariánská strava obsahuje málo cholesterolu, hojnost ovoce, celozrnných obilovin a zeleniny, mnoho vlákniny a komplexních sacharidů i množství antioxidantů.

LEPŠÍ TĚLESNÁ VÝKONNOST

Strava s vysokým obsahem sacharidů napomáhá lepšímu uskladňování glykogenu, což při porovnání se stravou založenou na vysokém obsahu bílkovin z masa ústí při tělesném zatížení ve 2–3násobně vyšší vytrvalost.

JE EKONOMICKY NESROVNATELNĚ VÝHODNĚJŠÍ

Z celé řady studií provedených po celém světě vyplynulo, že strava, kterou je možno si za určitý obnos zakoupit, je mnohem výživnější než strava založená na mase, zakoupená za stejnou částku.

JE LEPŠÍ PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

 

VÍTE, ŽE 2 HEKTARY PŮDY UŽIVÍ:

1 člověka konzumujícího MASO

14 VEGETARIÁNŮ (jedí mléčné výrobky a vajíčka)

50 VEGANŮ (jedí pouze rostlinnou stravu)

 

K vyprodukování 1 kg hovězí bílkoviny je třeba 16 kg rostlinných bílkovin. Při produkci jednoho kilogramu hovězí bílkoviny se spotřebuje 15krát více vody než při produkci 1 kg pšeničné bílkoviny. Deštné pralesy v Jižní Americe jsou káceny a využívány pro pěstování pícnin či měněny na pastviny hovězího dobytka. Od nadměrného spásání dochází k erozi úrodné půdy. Dusičnany užívané při pěstování pícnin kontaminují zásobárny spodní vody.

 

JÍDELNA SPIRÁLA JEDE ZA VÁMI.

Rozvoz zdravých chutných jídel ZDARMA v Českých Budějovicích a okolí - více na www.jidelnaspirala.cz