Řemeslo s pěnou ze Strakonic
„Jsou to naše nejúspěšnější podniky, co se nárůstu prodeje piva týká, tak i celkového obratu. Je v nich téměř stále plno. Takže se poohlížíme po dalších restauracích, kde by Dudákovny mohly vzniknout,“ uvádí sládek a ředitel pivovaru Dušan Krankus.
Jedná se o restauraci Jiskra a Sokolovna ve Strakonicích, Družstevní dům v Českých Budějovicích a nejnovější přírůstek Na Ostrově v Písku. Právě majitelé či provozovatelé těchto restaurací naplňují nové motto pivovaru, které zní: „Řemeslo s pěnou.“
Družstevní dům je strakonický ostrov s výborným pivem uprostřed Českých Budějovic. O pivo se zde starají dva dlouholetí kamarádi a zkušení restauratéři Miroslav Beran a David Ondriš. „Pivo je vynikající a lidi si ho chválí. Často si ho nosí i domů ve džbánku. Je třeba se o něj starat, což možná leckde zanedbávají,“ uvádí David Ondriš. Původně se jednalo o zanedbanou restauraci té nejnižší kategorie, s opravami pomohl pivovar. A není se čemu divit, peníze se díky velkému zájmu hostů rychle vracejí.
Stejně tak pomohl Aleši Kuebelbeckovi, který druhým rokem provozuje restauraci Sokolovna. „Samozřejmě mě pořád zkoušejí přetáhnout pivovarské nadnárodní giganty, ale já jsem věrný pivu ze Strakonic. Máme ty nejlepší zkušenosti. A hosté? Ti jsou překvapení, jak pivo Dudák skvěle šmakuje,“ říká Kubelbeck.
Otavský Zlatý, prémiový ležák, společně s jedenáctkou Dudák a polotmavým Klostermannem je na čepu v nově otevřené písecké restauraci Na Ostrově. Provozovatelem restaurace je Michal Polodna. Bývalý profesionální fotbalista byl mezi fanoušky známý svou rychlostí a tahem na branku. Podobnou odhodlanost uplatňuje od tohoto léta i při provozování nové restaurace. „Jednání se strakonickým pivovarem byla korektní. Starají se o mě a mají vynikající pivo. Hosté oceňují především polotmavého Klostermanna,“ uvádí Polodna.
Posledním ze čtveřice je Pavel Vlček, známý strakonický restauratér, který vedle populární Jiskry pravidelně přes léto otevírá i letní restauraci Zavadilka a kemp Ostrov, oba jsou ozdobou strakonického Podskalí. „Pavel je výjimečný člověk. V každé ze svých hospod sám pomáhá, vaří, čepuje pivo, smaží řízky. Prostě co je třeba. Je jen málo takhle poctivých chlapů a podnikatelů, jako je on. A stejně poctivě se stará o naše pivo,“ uzavírá Dušan Krankus.