Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Zmrzlina s láskou vařená

Poctivá zmrzlina, jako bonus úsměv a každou půlhodinu svištění vláčku nad hlavou.
Není divu, že cukrárně Moccacafé v Pražské ulici v Táboře neřekne nikdo jinak
než „U vláčku“. A že tam rádi chodí děti i dospělí.
David Peltán
31. Květen 2016 - 07:32

Největším lákadlem je zmrzlina. Řemeslná, uvařená z čerstvého mléka z farmy na Třeboňsku, z jihočeské smetany a sorbety z ovoce. „Pro skvělou chuť jsou potřeba dokonale zralé plody plné sluníčka. V létě volíme místní suroviny, hlavně borůvky, rybíz a angrešt například od paní Markové z Mlýnce,“ říká Jiří Hochman, majitel cukrárny Moccacafé a rodinného Cukrářství Hochmanovi.

Z jeho slov je znát, že svou práci miluje. Nejspíš to má v genech. Je v pořadí již třetím Jiřím z rodu Hochmanů, který se věnuje gastronomii. „Dědeček byl řezník a pracoval v pohostinství. Tatínek vyučený číšník, stál u otevření a provozu hotelu Palcát a po revoluci i hotelu Kapitál, později provozoval zavedenou cukrárnu Sandra s výrobnou,“ vzpomíná J. Hochman. Jako dítěti se mu tohle prostředí moc líbilo. Když pak ve škole začal chodit na praxi, která ho zavedla do Rakouska a Itálie, najednou viděl, že se gastronomie a cukrařina dají dělat i jinak. Zkušenosti sbírá i dnes, například na zmrzlinové univerzitě v Bologni.

Pak už byl jen krůček k otevření cukrárny s výrobou ve vlastním. V létě to bude už deset let. Před třemi roky přibyly Lahůdky Máj s výrobou chlebíčků a vlastním pečivem. „V cukrařině ctíme nejen klasiku, naše výroba je průřez od pečených tažených závinů přes tradiční větrníky až po inspiraci Francií v podobě čokoládových moussů nebo mille feuille,“ přibližuje J. Hochman a dodává: „Jsme tady pro naše zákazníky, ke svému řemeslu cítíme pokoru. Nechceme předkládat jen aktuální trendy. A když, tak upravené pro české chuťové buňky.“

Se zmrzlinou je to podobné. „Nabízíme klasické chutě, ale i nečekané. Čas od času si naši zákazníci přejí vyrobit i nějakou specialitu, jako nedávno zmrzlinu z foie gras. Vím, že se nestane stálicí, ale je to příjemná změna a to mě nakopne do další práce,“ usmívá se majitel cukrárny. A jakou plánuje letos? Těšit se můžeme na veganské sorbety, skvělý selský jogurt nebo novou sicilskou pistácii.

V roce 2017 pak Jiří Hochman uspěl na historicky prvním mistrovství republiky a byl vyhlášen nejlepším zmrzlinářem!

MOCCACAFÉ
Pražská 232, 390 01 Tábor
Otevírací doba
Po–Pá: 8.30–19.00, So: 9.00–19.00
Ne: 10.00–19.00
www.moccacafe.cz
FB: Moccacafé-Tábor