Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Různé cesty k uzdravení můžeme propojit

Budějovická rodačka Simona Berková Tancerová je známou televizní tváří. Před sedmi lety se stala původkyní velmi úspěšného pořadu Kouzelné bylinky, aktuálně ji můžeme vidět i televizním magazínu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli. Návrat ke kořenům, k přírodě i k léty prověřeným zkušenostem je totiž Simoně Tancerové zcela blízký.
Petra Vicková, Foto: Milan Havlík
01. Září 2018 - 12:07

Potkaly jsme se v čase oběda v jarně vyzdobené restauraci a vy jste si z jídelního lístku pečlivě vybírala. Nakonec u vás zvítězila ta nejzdravější a bezmasá varianta. Je pro vás důležité, jak se stravujete?

Víte, hodně vás ovlivňuje to, co vidíte a vnímáte kolem sebe. Já jsem například v Českých Budějovicích před osmnácti lety začínala jako jedna z prvních cvičitelek jógy. A tato filozofie je silně spojená také s uvědoměním si toho, co jíme, čím svůj organismus krmíme. Jakmile slyšíte kolem sebe, že je to vážně důležité a má to smysl, brzy to přijmete za své.

A to nikdy v tomto ohledu nehřešíte?

Jestli narážíte na maso, tak tomu se nebráním. Mělo by být ale z prověřeného chovu, musím vědět, odkud pochází. Všechno to totiž má své zákonitosti, které čas prověřil a prohloubil. A člověk k nim vlastně intuitivně inklinuje. Například čínská dietetika říká, že lze vycházet z ročních období. Že maso bychom právě měli jíst v zimě, kdy tělo potřebujeme prohřát. Na jaře se naopak právě hodí něco, co nám dodá energii, lehké jídlo, je v tento čas prima nasadit očistné kúry. V létě si obecně hodně zatěžujeme tenké střevo, proto bychom měli přidat hořkou chuť a opět se držet lehké stravy. Naopak na podzim si můžeme dopřát sladkosti, které přináší sklizeň úrody, dožínky. Lokální sladké ovoce, domácí marmelády, obiloviny.

Všeho dnes máme nadbytek…

A právě tento komfort nás jednoznačně zabíjí. Podívejte, naše babičky tohle všechno opravdu věděly – že k tomu, abychom si udrželi zdraví, bychom měli v životě tak trochu trpět. Nejezdit všude autem, prostě vyrazit pěšky. Trochu hladovět, když jsme nemocní. Tuhle cestu si ale každý volí sám. Buď se veze na vlně nadbytku, z níž nesleví, ale pak mu ani ten nejlepší lékař nebo bylinkář nemůže s cukrovkou či depresí pomoci, nebo se nad svým životním stylem zamyslí, a vážně se mu uleví. Ráda pracuji s lidmi, kteří jsou kvůli svému zdraví schopni a ochotni aktivně něco změnit, chtějí si pomoci. (...)

 

... CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE V ZÁŘIJOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR!

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 10 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 390 Kč!