Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Američan Ben Walker bojuje o místo v kádru Motoru

Usměvavý třiadvacetiletý Američan je v týmu prvoligového Motoru na měsíční zkoušce, během které se pokusí vybojovat si smlouvu. Zatím za sebou centr má dvě utkání, na Slavii zaznamenal první kanadský bod za asistenci. Dosud hrál jen v zámoří, zápasy s Motorem jsou tak pro něj prvním setkáním s evropským hokejem. A vede si dobře. I když jak sám v rozhovoru říká, ještě musí zdejšímu stylu hry více přivyknout.
Michal Špírek
24. Listopad 2016 - 10:38
Subtitle
Chci zůstat, hlásí už po týdnu. Zaujme vedení?

Není to ani týden, co jste přiletěl do České republiky, tak jaké jsou vaše první dojmy?

No víte… Je to hodně jiné. Líbí se mi tu, ale je to totálně odlišné. Začíná to už tou řečí, kterou se kolem mě mluví (úsměv). Ale už teď můžu říct, že tu chci zůstat, už teď je to pěkná zkušenost, tak doufám, že bude spokojená i druhá strana.

A co místní hokej?

Tak ten je také jiný. Byl jsem zvyklý, že v zápase v zámoří bývalo hodně srážek, bitek, tady to o tomto není, ale líbí se mi to, český hokej je více o dovednostech, šikovnosti. Jako hráč se myslím dokážu přizpůsobit oběma stylům, mívám v zápasech hodně hitů, ale rád i skóruji a hraju s pukem. Asi ale na začátku dostanu pár trestných minut, než si úplně zvyknu na zdejší styl.

Zatím to není tak hrozné, obdržel jste dva menší tresty za dva zápasy. Ale všiml jsem si, jak došlo k tomu v zápase se Slavií – čekal jste, že se vám protihráč postaví k bitce.

Snažím se tu nebýt ve své hře příliš agresivní. Ale tohle byla zrovna ta odlišnost, postrkali jsme se, seknul mě, já jeho, já už si myslel, že se popereme, ale on najednou nic a já šel na trestnou lavici sám a oslabil tým.

Co říkáte na budějovické fanoušky, s takovým typem fandění jste se asi také nesetkal.

Také úplně jiné, než co jsem dosud zažil. Jsou o hodně hlasitější, mají bubny, tohle v zámoří nemáme. A baví mě to, je to úplně jiné prostředí. A to mám ještě před prvním zápasem v Budějovicích, zatím jsem hrál dvakrát venku, a slyšel jsem, že to je teprve něco, takže už se těším.

Proč jste se vlastně rozhodl zkusit štěstí v Evropě?

Hrál jsem pár sezón v mládežnických zámořských soutěží. Loni jsem většinu sezóny sehrál v ECHL a to pro mě bylo těžké, nebylo to z určitých důvodů pro mě. A jít do Evropy pro mě bylo nejlepší východisko.

Takže zápasy v Motoru pro vás teď byly vůbec prvními v sezóně?

Je to tak. Zúčastnil jsem se kempu v Ontariu, ale měl jsem po něm jít zase do ECHL, a to už jsem nechtěl. Takže jsem byl dva měsíce doma a zkoušel sehnat s pomocí agenta jiné angažmá. České Budějovice se rozhodly mi dát šanci se ukázat, pro mě to byla lákavá možnost.

Bylo těžké naskočit do zápasu po takové době?

Doma jsem cvičil, trénoval, ale to zápas nenahradí, takže si zatím připadám takový zpomalený, ale věřím, že se rychle dostanu do své obvyklé výkonnosti.

Z Budějovic jste asi zatím moc nepoznal…

Bydlím v hotelu, prošel jsem si centrum a okolí, ale zatím nijak důkladně. Ale náměstí je krásné. A zatím nemám auto, takže jsem odkázaný na chůzi. (úsměv).

Co spoluhráči a trenéři a jejich angličtina?

Několik jich mluví velmi dobře, pár jich zase nemluví vůbec. Takže bych si asi měl začít brát nějaké lekce češtiny (smích). Občas je to problém, zvlášť na lavičce, když kouč dává nějaké pokyny k týmu v češtině, a já si fakt nejsem jistý, co že říká (úsměv). Většinou mi to ale kluci z mého útoku přeloží, mluví dobře a pomáhají mi.