Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Hledají se hrdinové. Na start!

Už je to tradicí. První červnová sobota v Českých Budějovicích patří půlmaratonu RunCzech! Jihočeská metropole bude poosmé hostit Mattoni 1/2Maraton České Budějovice. Tentokrát vše vypukne 1. června. Budete na startovní čáře nebo mezi diváky i vy?
Michal Špírek
20. Květen 2019 - 17:42

Zástupy běžců v ulicích, tisíce fanoušků podél trati měřící celkem něco málo přes 21 kilometrů. To je českobudějovický půlmaraton, RunCzech závod, který si za roky fungování získal velkou oblibu. Účastníci si chválí pohodovou a přátelskou atmosféru, velkým plusem závodu je start i cíl přímo v historickém centru Českých Budějovic, na náměstí Přemysla Otakara II.

Minulý ročník závodu přivábil přes 18 tisíc návštěvníků. Z několika tisíc registrovaných běžců byla téměř polovina domácích, jihočeských závodníků. Do Českých Budějovic ovšem přijíždějí také cizinci, loni jich dorazilo 303 z celkem 40 zemí. Nejvíce běžců dorazilo ze Slovenska, Rakouska, Německa či Ruska, nechyběli ale ani sportovci z USA, Velké Británie, Polska, Francie nebo Ukrajiny.

Vytrvalostní běhy jsou ovšem v jednadvacátém století pod dominancí afrických běžců. Světové rekordy padaly jeden za druhým a dostaly se na samou hranici lidských možností, afričtí šampióni zastínili výkony evropských běžců. Rekord českobudějovického závodu drží v mužské kategorii Keňan Daniel Chebii, který protnul cílovou pásku v čase 0:59:49, mezi ženami pak kraluje budějovickému půlmaratonu jeho krajanka Agnes Jerutová (1:09:53). Tyto hodnoty v letošním ročníku odolají, na startu nebudou profesionální vytrvalci z afrického kontinentu, to ale neznamená, že by k vidění nebyly fantastické výkony! Do startovního pole českobudějovického půlmaratonu totiž budou pozváni elitní evropští atleti včetně nejlepších českých běžců. Velké divácké podpory se jistě dostane domácímu závodníkovi Davidu Vašovi, který na sezonu opět trénoval v keňském Itenu.

„V loňském roce jsme přišli s iniciativou EuroHeroes, kdy se snažíme propagovat evropskou atletiku, podpořit talenty evropské atletiky. Cílem je najít nové sportovní hrdiny, se kterými se budou moci diváci i běžci ztotožnit,“ vysvětluje záměr koordinátorka projektu Martina Bernardová. Nově jsou tak regionální závody RunCzech oceněny certifikátem 5 Star Quality Road Race certificate, tedy známkou kvalitního závodu dle norem Evropské atletické asociace. Zajímavostí je, že iniciativa EuroHeroes započala právě v Českých Budějovicích, a po úspěchu, který zde sklidila, letos pokryje už čtyři z RunCzech závodů v České republice.

„Je velmi důležité, aby evropští atleti dostávali více příležitostí závodit na evropských silničních bězích, a EuroHeroes jsou úžasnou iniciativou na podporu a propagaci této platformy,“ prohlásil před letošními závody prezident asociace Svein Arne Hansen. Organizátoři předpokládají, že právě k lokálním elitním běžcům by měli mít fanoušci a sportovci při regionálních závodech nejblíže a jejich výkony by měly inspirovat mladší generace. Záměrem iniciativy EuroHeroes je tak nejen podpora závodních běžců, ale zejména propagace pohybu a zdravého životního stylu u široké veřejnosti.  Najdou se i díky českobudějovickému půlmaratonu noví sportovní hrdinové?

Registrace na závod probíhá na webové stránce runczech.com. Každý z registrovaných běžců se samozřejmě může těšit na startovní číslo s čipem na měření času, pro běžce bude na trase přichystáno občerstvení a osvěžení každé přibližně tři kilometry. Všichni, kteří trať zdolají, obdrží unikátní medaili, vytvořenou právě pro osmý ročník budějovického půlmaratonu. Závod má samozřejmě perfektní zázemí včetně úschovny, příjemným bonusem je fakt, že startovní číslo platí v den závodu ve městě zároveň i jako jízdenka na městskou hromadnou dopravu.

A kdo by si nevěřil na porci jednadvaceti kilometrů, ale rád by zažil neopakovatelnou atmosféru závodu, nemusí zoufat. Variantou je totiž absolvovat Mattoni 1/2Maraton České Budějovice ve štafetě pro čtyři běžce nebo se zaregistrovat na běh 2Run pro dvojici. Perličkou pro účastníky běhu může být i to, že závod bude v přímém přenosu vysílat Česká televize.

V rámci závodu se bude závodit i mezi studenty českých vysokých škol o pohár rektora Jihočeské univerzity. Oblíbenou součástí sportovního podvečera je tříkilometrový dm rodinný běh od 17.00, kterého se mohou zúčastnit po zaregistrování všichni bez omezení věku; proběhnout trať je možné třeba i s kočárkem, bez potíží ji zdolají i nejmenší děti a v cíli bude pro všechny účastníky připravena medaile, jako pro správné závodníky!

 

Mattoni 1/2Maraton České Budějovice

8. ročník

Datum: 1. června 2019, 19:00

Kapacita: 3600 běžců

Registrace závodníků: www.runczech.com