Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Jeden za všechny, všichni za jednoho

SK Dynamo České Budějovice zavedlo na podzim zajímavou novinku. Mládežnické kategorie dostaly ambasadory z A-týmu a dochází tak k zajímavému propojení. Děti se na trénincích snaží před profíky ukázat a někteří fotbalisté se v roli patronů vysloveně našli.
Michal Špírek
13. Duben 2016 - 15:49

Projekt Patronů Dynama se začal rozvíjet od začátku aktuální sezony, jedná se tak o skutečnou novinku ve fungování klubu. Jedním z duchovních otců projektu je Petr Čížek. „Ze začátku jsme vychytávali různé mouchy, ale teď si myslím, že vše funguje, jak má,“ říká šéftrenér přípravek.

O co tedy jde? Hráči A-mužstva docházejí na tréninky přípravkových kategorií, což pomůže třeba k tomu, aby se už odmalička vytvořil v dětech určitý klubismus. Hlavním účelem Patronů Dynama je propojení A-týmu již s těmi nejmenšími zástupci klubu, kteří mají možnost se potkat se svými vzory a třeba se i něco přiučit.
A Čížek si zatím nemůže zapojení profesionálních fotbalistů vynachválit. Všechny děti chtějí hráčům ukázat, že právě ony jsou nejlepší, nejrychlejší a nejšikovnější. „Reagují úžasně. Tréninky jsou mnohem akčnější a získaly vynikající přidanou hodnotu, atmosféru a nasazení.“

Na jaře čekala role patrona nově například na obránce Dynama Jiřího Fundu. „Naším hlavním úkolem je pomáhat trenérům, děti z toho mají radost, že na jejich tréninky přijdeme, je to pro ně motivace,“ těší se Funda na své působení. A třeba i u něho přeroste patronství v něco víc, jako se to stalo v případě Petra Benáta.

Ten působil u dětí jako patron celý podzim a prostředí si tak zamiloval, že začal děti trénovat naplno. „Patronství u mě a ještě u spoluhráče Jakuba Hrice přerostlo v trenéřinu,“ přikyvuje pětatřicetiletý hráč. „S kluky v kategorii, kam jsem docházel, jsme si navzájem vytvořili nějaký vztah. Ze začátku jsem k nim chodil jednou týdně, ale natolik se mi to zalíbilo, že třeba teď jsem s nimi prakticky obden.“ Trenéřina Benáta chytla, u dětí je maximálně spokojený a vděčí za to právě projektu Patronů, který ho k zapojení se s mládeží přivedl.

Čížek a mládežničtí trenéři Dynama spolupráci a pomoc fotbalistů vítají. „Věřím, že nejde jen o jednosměrné vazby, ale i hráči A-týmu za kluky a holkami chodí rádi. Dohoda s hráči je taková, že minimálně jednou za čtrnáct dní by měli dětičky navštívit. Ale většina jich chodí daleko častěji.“ Do projektu se zapojili i rodiče.

Benát se s něčím podobným ve své kariéře, a to ani v dětských letech, nesetkal. „V Teplicích jsme jen podávali míče při zápasech, ale už to pro nás jako malé fotbalisty bylo opravdu něco. Troufám si říct, když to dnes vidím, že kdyby za mnou v nějakých sedmi letech přišel trénovat hráč áčka, byl by to pro mě nádherný zážitek.“ A doufá, že stejně tak to dnes vnímají i jeho svěřenci. „Vypadá to zatím perfektně, byl to velmi dobrý nápad, povedlo se to a já doufám, že to bude jen pokračovat.“

Kdo někdy viděl trénink malých fotbalistů, musí uznat, že je nezbytné, aby se trenér občas obrnil pořádnou dávkou trpělivosti. Benáta působení u dětí ale nijak nevyčerpává. „Naopak, spíš mě to dobíjí, děti jsou tak veselé, spontánní, že když člověk vidí, že je to baví, tak mu to samotnému dělá radost. Někdy je samozřejmě potřeba zakřičet, ale všechno je v takovém přátelském duchu,“ usmívá se zkušený hráč.

Děti samozřejmě dobře vnímají, kdo jejich patronem je, hráči A-týmu jsou například na hřiště při svých mistrovských zápasech doprovázeni právě malými fotbalisty. „Když jsem začal s patronstvím, tak jsem ani nevěděl, že jsme před jedním zápasem zaváděli přímo naši kategorii. Takže když jsem vyšel z kabiny, začaly děti spontánně řvát jak šílené, jakou z toho měly radost. Moc mě to potěšilo,“ vzpomíná Benát.

Šéftrenér přípravek Petr Čížek se také zasadil o to, že přípravkové kategorie nyní společně docházejí na zápasy dospělých, aby utkání prožívaly třeba právě se svými patrony a tak trochu je odměnily za jejich angažovanost. Diváci, kteří dorazili třeba na první jarní zápas proti Třinci, musí uznat, že malí kluci vytvořili na dětské tribuně skutečně pořádný rachot. „Bylo jich tam asi čtyřicet a celý zápas povzbuzovali, bylo to úplně perfektní. Dětskému kotli, jak jsme je nazvali, jsme šli po zápase poděkovat a i druhý den to mělo u dětí kladný ohlas. Těm, které na zápas nemohly, to bylo líto a říkaly, že příště už určitě půjdou,“ usmívá se Petr Benát. Naplno se tak projevila hlavní myšlenka projektu patronů – vytvořit v dětech už odmalička vztah ke klubu. Provázanost dětí a patronů je jeden z důkazů, že momentálně SK Dynamo České Budějovice pracuje naplno ve smyslu hesla: „Jeden za všechny, všichni za jednoho.“ 

Patroni přípravek Dynama:

Kategorie U6: Milan Jurdík, Jakub Pešek

Kategorie U7: Marek Opluštil, Milan Ujec

Kategorie U8: Filip Vaněk, Jan Hála

Kategorie U10: Patrik Čavoš, Jiří Funda

 

... CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE V DUBNOVÉM ČÍSLE JIHOČESKÉHO ČASOPISU BARBAR! V TRAFIKÁCH V PRODEJI ZA 49 KČ. 

Předplatné můžete pořídit zde.