Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Projekt, který nakopne fotbal na jihu Čech

Revoluční změna, přelomová událost. Pod takovými označeními je prezentován vznik nové akademie mládežnického fotbalu v Českých Budějovicích. Ta začala fungovat pod názvem SK Dynamo České Budějovice Akademie, z.s.
Michal Špírek, FOto: Dan Mikulička
01. Září 2018 - 11:42

S fotbalovou mládeží se snaží v jihočeské metropoli pracovat dlouhodobě. Proč by se nemohlo povést vychovat dalšího Karla Poborského nebo třeba Davida Lafatu, proč by za A-tým Dynama nemohli hrát primárně hráči, kteří vzejdou ze zdejší líhně? A tak v Českých Budějovicích zatoužili po vzniku Klubové akademie Fotbalové asociace České republiky. Celostátního projektu, který by zajistil ty nejlepší podmínky pro výchovu mladých fotbalistů.

Získat statut akademie není nic jednoduchého, v celé republice je jich pouze deset, například hned osm prvoligových klubů nedokázalo splnit náročné podmínky pro jeho získání, spočívající například v zajištění ubytovacích kapacit, tréninkových prostor či partnerských škol. To SK Dynamo bylo připravené skvěle a prokázalo, že je na chod akademie nachystáno se vším všudy.

České Budějovice tak byly do nově vznikajícího systémů péče o fotbalisty v rámci Fotbalové asociace ČR zařazeny a od července se již vše naplno rozběhlo. „Přípravám akademie jsme věnovali několik měsíců. Dělali jsme všechno pro to, abychom splnili všechny požadavky, které Fotbalová asociace České republiky měla,“ přibližuje výkonný ředitel akademie Martin Vozábal stav před získáním potřebného certifikátu.

Klubová akademie Dynama zajišťuje provoz všech mládežnických týmů budějovického klubu od nejmenších přípravek až po starší dorostence, tedy od šesti do devatenácti let, součástí akademie Dynama je Regionální akademie FAČR, která vychovává fotbalisty ve věku 14 a 15 let. Pod akademii navíc spadá dívčí tým, který od letošní sezony nově hraje ligovou soutěž. Jedinečný fotbalový projekt vznikl za podpory Fotbalové asociace České republiky, Statutárního města České Budějovice, Jihočeského kraje a dalších partnerů. (...)

PROFESIONALITA NA PRVNÍM MÍSTĚ

Jaký je zamýšlený výsledek projektu? Velkým přínosem nové klubové akademie bude především profesionalizace. A to nejen v rámci všech mládežnických kategorií Dynamo Akademie, ale i ve fungování fotbalové mládeže na celém jihu Čech. Do dalších jihočeských klubů totiž mohou proudit fotbalisté z profesionálního systému akademie, profesionální trenéři budou koncepčně provádět také ukázkové tréninky v klubech a oddílech v celé spádové oblasti akademie. Samotní hráči budou motivováni možností rozvíjet se v profesionálních podmínkách pod dohledem špičkových odborníků. Jejich cílem tak bude získání profesionální smlouvy, aby neodcházeli předčasně z regionu například do pražských klubů, když jim budou nabídnuty srovnatelné podmínky celkového zajištění mimo jiné v podobě kvalitního tréninkového a vzdělávací procesu.

V akademii Dynama se mohou fotbalisté těšit na profesionální trenéry. Jedním z šéftrenérů mládeže bude Pavel Malura, který jako hlavní kouč působil u prvoligových i druholigových celků a na jih Čech ho přilákal projekt akademie. Právě jihočeská akademie má v sobě podle něho značný potenciál. Region považuje fotbalově za nevytěžený a pro zlepšení tak shledává obrovský prostor.

„Právě ta možnost vybudovat opravdu špičkovou mládežnickou líheň, a proč ne třeba tu nejlepší, mě na nabídce jihočeské akademie lákala nejvíc,“ těší se na novou výzvu Malura.

SPÁDOVOU OBLASTÍ CELÉ JIŽNÍ ČECHY

Dalším cílem je spolupráce s ostatními jihočeskými celky. „Chceme vychovávat nejen hráče v Českých Budějovicích, ale také spolupracovat i s ostatními jihočeskými kluby a co nejvíce pozvednout úroveň mládežnického fotbalu v kraji,“ pronesl technický ředitel akademie Tomáš Maruška, který v posledních letech pracoval ve Fotbalové asociaci České republiky jako manažer pro regionální a klubové akademie. „Na práci v akademii Dynama se moc těším. Naší hlavní snahou bude, abychom pro Dynamo a pro celý Jihočeský kraj vychovali co možná nejlepší fotbalisty a také dobré lidi, kteří budou poté moci dál předávat své zkušenosti,“ vyhlíží.

Maruška superlativy na projekt akademie nešetří. „Pro celý region je to nesmírně důležitá skutečnost, která mění způsob výchovy mládeže v jižních Čechách. Většina vnímá klubovou akademii jako vylepšení podmínek výchovy pouze v jednom klubu, ale nastavenými pravidly získání statutu Klubové akademie FAČR nese s sebou pro daný klub především závazek vůči danému regionu. Klub má povinnost pečovat o svůj region ve smyslu vzdělávání dalších a dalších trenérů, přenášení poznatků a tréninkových metod, vytváření vztahů mezi kluby a hlavně prohloubení komunikace směrem k veřejnosti,“ vypočítává Maruška.

LAFATA BUDE TRÉNOVAT

Velkou osobností a tváří akademie bude odchovanec jihočeského Olešníku a bývalý hráč Dynama nebo Sparty Praha útočník David Lafata. Ten se po konci profesionální kariéry rozhodl po dvanácti letech pro návrat domů na jih Čech. V akademii Dynama bude vykonávat funkci dovednostního trenéra.

„Celý projekt akademie je perfektní věc. Dříve tento systém u nás fungoval, ale později se od toho ustoupilo. Společně s Tomášem Maruškou jsme tím prošli a jsme přesvědčení o tom, že to neslo ovoce. Proto nás těší, že se to znovu obnovilo a chtěli bychom, aby věci, které přinášeli trenéři nám, jsme měli možnost zprostředkovat našim budoucím svěřencům,“ těší se na novou roli rekordman v počtu nastřílených prvoligových gólů.

V úvodu aktuálního ročníku zazářil svými výkony v zápasech SK Dynamo České Budějovice teprve osmnáctiletý odchovanec českobudějovického fotbalu Martin Šplíchal. A mužský tým Dynama by do budoucna ve svých řadách přivítal ještě více kvalitních odchovanců. „Naším cílem bude vychovávat fotbalisty pro vrcholový sport. Do tří let chceme, aby náš A-tým tvořila většina hráčů z akademie a ti, co se neprosadí, aby nadále hráli fotbal na úrovni,“ uvedl Martin Vozábal.

SKVĚLÝ AREÁL

Své zázemí bude mít akademie na Sportovním centru mládeže na Složišti. V areálu, který je jedním z nejlepších v celé České republice. Nabízí čtyři travnatá hřiště, hřiště s umělou trávou, nafukovací halu, patřičné zázemí pro trenéry a hráče nebo zařízení pro regeneraci. A navíc je do budoucna v plánu vybudování několika dalších travnatých ploch, stejně jako rozšíření hlavní budovy tréninkového centra.

Koncentrace největších fotbalových talentů na jednom místě, jejich výchova v jedné z klíčových fází kariéry za dohledu špičkových profesionálních odborníků v odpovídajících podmínkách, to je to, na co bude Dynamo akademie sázet.

V akademii budou fungovat trenéři brankářů, fyzioterapeuti, kondiční trenér, profesionální psycholožka a výživový poradce nebo třeba klubová vychovatelka. Právě v součinnosti s ní bude Dynamo Akademie sledovat studijní výsledky svých hráčů na jednotlivých školách. „Škola bude nedílnou součástí hráčů. Budeme spolupracovat hned s několika školami. Pokud se hráč neprosadí ve fotbalovém světě, rádi bychom z něho udělali správnou osobnost,“ vyzdvihuje Martin Vozábal.

KEMPY I SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Zcela novou záležitostí bude spolupráce se zástupci z Číny. Ti se budou jezdit vzdělávat na jih, naopak budějovičtí fotbalisté budou létat opačným směrem za mezinárodní konfrontací. 

Akademie si připravuje i mimofotbalové aktivity, v létě například pořádala dětský den, děti mohly zamířit i na příměstské tábory a letní fotbalové kempy. A kromě toho už se pyšní i webovými stránkami akademie.dynamocb.cz, na nově vzniklém webu naleznou zájemci informace o všech mládežnických týmech od nejmladší po nejstarší kategorii. Akademie je aktivní je i na Facebooku a Instagramu. Velkou novinkou je zbrusu nová Dynamo Akademie TV na Youtube, jejíž obsah budou vytvářet přímo malí fotbalisté mládežnických kategorií. Tak ji sledujte, ať i vy máte budoucnost jihočeského fotbalu pod dohledem.

ŘEKLI O DYNAMO AKADEMII:

Petr Benát (sportovní ředitel akademie, bývalý hráč Dynama):

„Náš klub si velice váží přidělení statutu klubové akademie, která jednoznačně posune výchovu mladých fotbalistů na vyšší úroveň. Sjednocení výchovy mládeže po celé České republice vnímáme jako nezbytný a správný krok k udržení konkurenceschopnosti s fotbalovým světem. Výše zmíněné skutečnosti nás zavazují splňovat ta nejpřísnější kritéria, co se týče technického zázemí i personálního obsazení. I proto věřím, že jsme schopni se dlouhodobou koncepční strategií podpořenou Fotbalovou asociací jako klub ohromným způsobem posunout.“

Martin Latka (hráčský agent, bývalý hráč Dynama):

„Věřím, že posune dál celý český fotbal. Bylo by krásné, kdybychom si vychovali světové hráče, jakými byli Karel Poborský, Pavel Nedvěd nebo Tomáš Rosický. Alfou a omegou jsou kvalifikovaní trenéři, kteří budou dětem dávat maximum, ti jsou základem úspěchu. Bez nich to nejde. Když jsem viděl trenérské obsazení akademie Dynama, tak jsem přesvědčený, že kvalitu mají.“

 

... CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE V ZÁŘIJOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR!

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 10 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 390 Kč!