Rodokmeny od mojedejiny.cz

Sport, který fascinuje svět

Podvodní ragby se poprvé objevilo počátkem 60. letech minulého století v Německu. Původně se jednalo o zpestření výcviku potápěčů. Postupem času se z toho stal opravdový sport, který na přelomu 70. a 80. let dorazil i do Českých Budějovic. Zdejší klub Podvodní ragby PF České Budějovice slaví 44. výročí. 
Lenka Štifterová
20. Listopad 2023 - 20:13

České Budějovice jsou v současné chvíli jakousi Mekkou, jediným českým klubem, který má podvodní ragby jako svou hlavní činnost. Všechny ostatní týmy jsou součástí různých potápěčských klubů. U jeho zrodu stál Stanislav Pazderník, který v něm momentálně zastává úlohu nejen předsedy, ale i hráče. „Každý rok nás čeká čtyřkolové mistrovství republiky. Sezonu 2022/2023 máme za sebou! Zadařilo se nám a máme titul. Třicátý od našeho založení,“ vypráví Pazderník.

Účastní se nejen mistrovství České republiky, ale i Ligy mistrů – takového klubového mistrovství světa, kdy se sjíždějí do Berlína ty největší špičky z celého světa. Je to nejlépe obsazovaná soutěž. Prim hrají severské státy, k nimž se postupně přidává i Německo a Kolumbie. „Pořád jsme schopni konkurovat těmto zemím. Za historii našeho klubu máme dvě čtvrtá místa. Momentálně se pohybujeme na sedmém až osmém místě, což je vzhledem k podmínkám atypického tréninkového bazénu naprostý úspěch,“ doplňuje Pazderník. Rád vzpomíná na historku ze švýcarského Curychu, kdy jejich přetíženou Škodu 1203 musel při přejezdu přes Alpy vytáhnout místní mercedes. Ze samé radosti, že na turnaj dorazí, se pak hráči převlékli do ragbystického a začali „tančit“ na ledě zamrzlého jezera, kam se nakonec i propadli.

Podvodní ragby je jediný sport, který plně využívá trojrozměrný prostor. Hráči se pohybují v hloubce od tří a půl do pěti metrů. Na dně jsou upevněné dva koše a cílem je do nich dopravit míč. Zdá se to jednoduché, kdyby ale na každém koši neležel soupeřův brankář a pod ním obránce. Míč, se kterým se hraje, je naplněný slanou vodou. Může se s ním nahrávat do všech směrů trojrozměrného prostoru, dokonce jím lze i driblovat. Mladší kategorie hráčů často mluví o ragby jako o famfrpálu. Mnoho zemí vnímá tento sport jako univerzitní, v Česku je však situace jiná. „Snažíme se ho vrátit i do škol v naší republice, ale zatím bezúspěšně,“ usmívá se Nina Mocová, členka vedení. Sama se dostala k tomuto sportu právě na vysoké škole, když se jí kamarádka zeptala, jestli by si nechtěla dojít do bazénu „zaboxovat“. Myslela, že ji čeká probojovávání cesty mezi dalšími návštěvníky bazénu, ale realita byla úplně jiná.

(...)

 

... CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V PODZIMNÍM VYDÁNÍ ČASOPISU BARBAR

Předplatné můžete zakoupit na send.cz