Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Volání jihu slibuje bosenské dobrodružství

Některá místa bývají turistů plná, jinde na výletníka nenarazíte. Právě ta druhá jsou mnohdy podstatně zajímavější. Parta kluků z Českobudějovicka s jedním ostravským vetřelcem je má radši. Tak vymyslela trip, který dá pořádně zabrat jim i všem ostatním, kteří s nimi pojedou.
Marek Bednář, Foto: Jiří Landa
15. Červen 2020 - 12:28

Název je slibný: Call of South, tedy Volání jihu. Pojede se kvůli pandemii koronaviru nakonec v roce 2021 na jihu, na Balkáně, v Bosně a Hercegovině. To je země mladá a divoká, a běžné turisty tolik neláká, protože nenabízí mnoho moře. Namísto toho má řadu nezpevněných cest, úžasnou přírodu a zajímavou, pohnutou historii.

Inspirováni rallye Budapest-Bamako a podobnými podniky stvořili organizátoři tenhle výlet jako orientační setinovou rallye. Posádky navštíví zajímavá místa a budou plnit vtipné úkoly. Za tohle všechno, stejně jako za zajímavost auta, budou dostávat body.

Auta budou alfou a omegou Call of South. Původně bylo v plánu zařazovat jen vozy s pohonem jedné nápravy, aby to byla trochu výzva; organizátoři v takových autech loni projeli kus Rumunska doslova cestou necestou a zjistili, že to jde. Po zájmu z řad majitelů aut s pohonem všech kol ale tohle pravidlo zmizelo, takže se Call of South může zúčastnit kdokoliv s jakýmkoliv autem.

Kde vznikla ona pohnutá historie Bosny? Ještě celkem nedávno se tam válčilo a zahynulo tam i několik českých vojáků. S krvavou minulostí se pojí i další aspekt tohoto dobrodružství: dobročinnost. Účastí všechny týmy podpoří činnost spolku Vlčí máky, který se stará o veterány české armády a také hasičů, policistů a záchranářů.

Je třeba mít trochu… dobře, víc než trochu dobrodružného ducha a zvládnout přespat na malém travnatém plácku mezi cestou a potokem. Nebude to procházka kvetoucí zahradou, ani dovolená v resortu s all inclusive stravováním. Ale tvůrci nápadu tvrdí, že právě proto, a taky pro panenskou přírodu a možnost jezdit autem, kudy to jde v Česku jen výjimečně, to bude naprosto skvělé.

 

... CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V JARNÍM SPECIÁLU ČASOPISU BARBAR!

Jarní číslo časopisu Barbar v prodeji mj. na alza.cz

Předplatné můžete zakoupit na send.cz